понеділок, 4 червня 2018 р.

Володарем Міжнародної Букерівської премії в галузі літератури у 2018-му стала польська письменниця Ольга Токарчук

     Володарем Міжнародної Букерівської премії в галузі літератури у 2018-му  стала польська письменниця Ольга Токарчук, яку журі відзначило за її роман «Бігуни» (Flights). Про це повідомляється на офіційному сайті премії.Виросла в Сулехові у родині вихідців з України, потім разом з батьками переїхала до Кешта, де закінчила загальноосвітній ліцей ім. Норвіда. Є випускницею факультету психології Варшавського університету. Під час навчання опікувалася психічно хворими особами як волонтер.
Після університету працювала психотерапевтом у Валбжиху. Коли її перші твори набули популярності, звільнилася з роботи і, переїхавши до Нової Руди, присвятила себе літературній праці. Довший час мешкала в Краянові біля Нової Руди, у Судетах. Краєвиди й культура цих околиць змальовано в кількох її творах. Зараз мешкає у Вроцлаві.
Ольга Токарчук — співорганізатор Фестивалю оповідання, під час якого автори коротких літературних форм з Польщі та закордону представляють свої твори. З 2008 веде заняття із творчого писання в Опольському університеті. Членкиня партії «Зелені 2004», а також член редколегії щоквартального журналу «Політична критика».

"Бігуни" - це переплетення кількох історій, об'єднаних загальним мотивом мандрів, поспіху, гонки.Книжка була перекладена англійською Дженніфер Крофт та видана «Fitzcarraldo Editions»
http://themanbookerprize.com/international/news/flights-wins-man-booker-international-prize-2018
Прочитати роман О. Токарчук "Бігуни" можна у відділі документів з гуманітарних наук Запорізької ОУНБ.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.