понеділок, 16 березня 2020 р.

День святого Патріка

   17 березня - день пам`яті покровителя Ірландії, святого Патріка. Святий Патрік, за переказами, приніс християнство на язичницький острів і вигнав усіх змій. На честь святого Патріка зазвичай влаштовується парад з піснями й танцями, ірландське пиво ллється рікою.17 березня - свято не тільки ірландського святого, але й ірландської душі.Це свято переросло національні кордони й стало свого роду міжнародним днем Ірландії. Свято також широко відзначається ірландською діаспорою по всьому світу, особливо у Великій Британії, Канаді, США, Аргентині, Австралії та Новій Зенландії. Зазвичай в цей день проводяться яскраві ходи, паради і гуляння людей, одягненних у зелене (національний колір Ірландії) помітні всюди, де проживають ірландці. В цьому році через спалах  пандемії COVID-19  парадів та гулянь не буде.
      Цей день символізує прийняття християнства в Ірландії, а також є святом  культурної спадщини Ірландії загалом.Християни цього дня відвідують церковні служби. У цей день пом`якшують обмеження на пісну їжу і вживання алкоголю.
Покровитель Ірландії у 16-річному віці був проданий в  рабство в Ірландію. Справжнє ім`я
Патріка - Меіуайн Суккат. Він не був католіком, але сформував свої релегійні переконання, будучі в рабстві. Спочатку синій, а не зелений колір викликав асоціації зі святим Патріком, адже на рідкісних збережених зображеннях він предстає в одязі синього кольору. Зелений колір починає набувати популярністі з 18 століття, як символ трилистника, весни і Смарагдового острова.Згідного з легендою, святий Патрік вигнав всіх змій з Ірландії.Однак немає жодного цієї інформації.Деякі історики зазначають, що зникнення змій в Ірландії ніяк не пов`язане зі святим Патріком. Патрік помер 17 березня, проте точний рік його смерті як і раніше не відомий. За однією версією, це був 493 рік, за іншою - 461. 




Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.