середу, 20 грудня 2017 р.

Візова лібералізація: Єврокомісія звітує про виконання вимог країнами Західних Балкан і Східного Партнерства

Прес-реліз

Візова лібералізація: Єврокомісія звітує про виконання вимог країнами Західних Балкан і Східного Партнерства
Брюссель, 20 грудня 2017 р.

Сьогодні Європейська Комісія звітує щодо безперервного виконання вимог візової лібералізації країнами Західних Балкан (Албанія, Боснія та Герцеговина, Колишня Югославська Республіка Македонія, Чорногорія та Сербія), а також країнами Східного партнерства (Молдова, Грузія та Україна). Відповідно до звіту, вищезгадані країни виконують свої зобов’язання щодо візової лібералізації, але мають вжити заходів у певних сферах задля збереження їхнього стабільного виконання.

У зв’язку з публікацією звіту Єврокомісар з питань міграції, внутрішніх справ і громадянства ДімітрісАврамопулос відзначив: “Ми повністю підтримуємо збереження безвізового режиму для громадян країн Західних Балкан та Східного партнерства. Разом із владою цих країн ми працюємо над досягненням цієї цілі. Однак це передбачає певні зобов’язання як для громадян, так і відповідних державних органів влади. Ми визнаємо зусилля цих країн в питанні забезпечення сталості досягнутого прогресу та конкретних результатів реформ. Проте потрібно продовжувати працювати. Ми закликаємо всі країни вжити подальших заходів для вирішення питання нелегальної міграції та боротьби з організованою злочинністю і корупцією”.

Сьогоднішній звіт є першою оцінкою в рамках нового механізму моніторингу для восьми країн, які завершили діалог щодо візової лібералізації з ЄС. Оцінка засвідчує, що всі вісім країн Західних Балкан та Східного партнерства націлені на виконання необхідних зобов’язань. Вони здійснили важливі кроки із впровадження далекосяжних реформ в рамках процесу візової лібералізації. Очевидно, що ці реформи тепер мають укріпитися. Важливо, щоб ці досягнення не були повернуті назад. Основна увага сьогоднішнього звіту зосереджується на тих сферах, де потрібні подальші кроки, а саме нелегальній міграції та реадмісії, боротьбі з корупцією та відмиванням грошей, а також питаннях громадського порядку та безпеки.

Боротьба з нелегальною міграцією приносить результати
Боротьба з нелегальною міграцією в усіх восьми країнах приносить результати. Завдяки цим зусиллям суттєво зменшилась кількість громадян вищезгаданих країн, які просять про надання притулку в країнах-членах ЄС. Проте не всі проблеми вирішено. Зокрема, серед вищезгаданих країн з безвізовим режимом найбільша кількість необґрунтованих прохань про надання притулку надходить з Албанії. Влада Албанії активно бореться з нелегальною міграцією та налагоджує співпрацю з відповідними країнами ЄС. Ці заходи вже приносять результати, слід докласти подальших зусиль для забезпечення постійного прогресу їхнього впровадження. З огляду на змінну кількість відмов у в’їзді та випадків нелегального перебування на території ЄС Єврокомісія закликає всі відповідні країни вдатися до необхідних дій від посилення прикордонного контролю до організації інформаційних кампаній щодо безвізових подорожей.

Успішно продовжується співпраця в питанні реадмісії з усіма країнами Західних Балкан та Східного партнерства, які мають безвізовий режим. Кількість повернень загалом є досить високою. Єврокомісія закликає країни Західних Балкан продовжувати ефективно впроваджувати угоди про реадмісію та, якщо необхідно, укласти виконавчі протоколи з іншими країнами-членами для подальшого посилення співпраці щодо реадмісії.

Потрібно більше зусиль в боротьбі з корупцією та організованою злочинністю
Організовані злочинні угрупування з країн із безвізовим режимом активно продовжують свою злочинну діяльність на території ЄС, незважаючи на зусилля із запобігання та протидії організованій злочинності. Зокрема йдеться про незаконну торгівлю людьми, контрабанду товарами, нелегальний ввіз мігрантів та кіберзлочини. Всі вісім країн мають вживати подальших заходів для вирішення проблеми організованої злочинності.

Молдова особливо має вдатися до негайних дій для запобігання та протидії корупції та відмиванню грошей. Це одна з вимог безвізового режиму. Також Молдова має забезпечити стійкість вже проведених реформ. Зважаючи на останні події, Україна також має вжити негайних заходів задля збереження вже досягнутих результатів у боротьбі з корупцією, а також здійснити подальші кроки у цій сфері.

Єврокомісія підготує наступний звіт щодо виконання вимог візової лібералізації для Європейського Парламенту та Ради Євросоюзу в 2018 році.

Контекст
Сьогоднішній звіт є результатом виконання юридичного зобов’язання Європейської Комісії у рамках посиленого механізму призупинення безвізового режиму, схваленого у березні 2017 року, відслідковувати безперервне виконання вимог візової лібералізації країнами з-поза меж ЄС та принаймні раз на рік звітувати про ці питання Європейському Парламенту та Раді Європейського Союзу.

Оцінка виконання критеріїв візової лібералізації застосовується до країн, які успішно завершили діалог з питань візової лібералізації, - згідно з відповідними планами дій та дорожніми картами. Йдеться про країни Західних Балкан та Східного партнерства.

Для країн Західних Балкан новий звіт замінює попередні моніторингові звіти щодо поступу після візової лібералізації. Останній такий звіт було оприлюднено у лютому 2015 року. Для країн Східного партнерства звіт стосується періоду після

 Остаточних звітів про поступ до візової лібералізаціїприйнятих у грудні 2013 року для Молдови та у грудні 2015 року для Грузії та України.

Громадяни Чорногорії, Сербії та Колишньої Югославської Республіки Македонія можуть подорожувати до ЄС без віз, починаючи з грудня 2009 року, громадяни Албанії та Боснії і Герцеговини – з кінця 2010 року. Громадяни Республіки Молдова отримали змогу подорожувати без віз до країн Шенгенського простору у квітні 2014 року, громадяни Грузії – у березні 2017 року, а громадяни України - у червні 2017 року.

Докладніша інформація:
Звіт про лібералізацію візового режиму: питання та відповіді
Перший звіт після ухвалення нового Механізму призупинення безвізового режиму
Робочий документ Європейської Комісії як додаток до Першого звіту після ухвалення нового Механізму призупинення безвізового режиму.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.