вівторок, 13 лютого 2018 р.

Сюзанна Кецмур розповіла про подорож Фінляндією

   12 лютого у Центрі європейської інформації Запорізької ОУНБ відбулася зустріч з Сюзанною Кецмур, координаторкою проекту "Школа Волонтерів  №612" і засновницею "Speaking Club Together". Сюзанна розповіла  про свої враження від подорожі до Фінляндії, де була волонтером в еко-поселенні Кеуруу в рамках SCI (міжнародна мережа волонтерських таборів https://www.workcamps.info/icamps/.).Сюзанна розповіла про екопоселення і чому люди у них об`єднуються: "Я відкрила для себе нові мікросвіти взаємодії людей між собою. Десь когось поєднували базові людські цінності та екологія, хто існував за принципом анархізму, деяких об`єднав духовний розвиток та медитація". З цікавістю подивилися фрагмент документального фільму "Секрети фінського дива. Погляд зі сторони", який було створено завдяки співпраці Агенства регіональних ініціатив з телеканалом ТВ5 та за підтримки Посольства Фінляндії в Україні. Фільм був створений до 100-річчя незалежності Фінляндії. За цей час країна пройшла великий шлях, має досягнення у соціальній сфері,   у сфері економіки,  і цей досвід потрібно вивчати.



  
    Відвідувачі заходу дізналися, що згідно з дослідженнями PISA, Фінляндія входить до п`ятірки країн з найвищим рівнем грамотності учнів. Було розглянуто наступні питання: Чому фінська освіта є однією із найбільш ефективних і як виглядає типова фінська школа?
  Фінські вчителі отримують гідну заробітну плату, адже це дуже поважна професія.   Під час навчання у школі  дітям безкоштовно надають підручники, письмове приладдя, медичне обслуговування, транспорт.  Фінські діти практично не отримують домашніх завдань. Кожний фінський громадянин зобов`язаний одержати базову середню освіту (у таку школу дитина ходить протягом дев`яти років). Далі перед учнями постає вибір - вступати до професійного коледжу чи ліцею.  Є також додатковий десятий клас для тих, хто хоче поліпшити свої оцінки.  Іспит  учнями фінських шкіл складається тільки один єдиний раз після закінчення старшого ступеня (на атестат зрілості). Фіни кажуть: "Або ми готуємо дітей до життя, або до іспитів. Ми обираємо перше", і  у школі навчають того, що може знадобитись у житті.
  Відвідувачі заходу дізналися багато нового і  цікавого про цю дивовижну країну. Організаторами заходу виступили Центр європейської інформації ЗОУНБ і  Клуб "Travel stories".




Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.