пʼятницю, 29 травня 2020 р.

Місце Запорізької області у «Рейтингу європейської інтеграції областей»


        11 лютого Центр "Нова Європа"  провів у Запоріжжі публічну дискусію , під час якої аналітики Центру Тетяна Левонюк та Сергій Солодкий презентували дослідження центру "Євромапа України. Рейтинг європейської інтеграції", підготовлене у співпраці з Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції.Спікерами виступили Сергій Солодкий, Дарія Гайдай, Артур Бойко, Денис Коротенко, Аскад Ашурбеков і Олеся Крамаренко. Після відвідин Запоріжжяі аналітикині Маріанна Фахурдінова та Тетяна Левонюк   написали про про Запоріжжя і його євроінтеграційні зльоти та падіння.
👉 Бріф доступний за посиланням: https://bit.ly/NEC_Zp 👉 Коротка версія: https://bit.ly/NEC_Zap».Центр "Нова Європа" підготував також інфографіку про поступ Запоріжжя на шляху до європейської інтеграції.
             Серед сфер, в яких регіон продемонстрував найкращі результати в секторальних рейтингах, – інфраструктура; локальна демократія і підзвітність та екологічна і енергетична політика. Так, область посіла четверте місце за кількістю проектів з модернізації міської інфраструктури через Державний фонд регіонального розвитку та обсягами їх фінансування (2015-2019 рр.).З іншого боку, українці асоціюють успішну євроінтеграцію з практичними речами, серед яких відремонтовані дороги. Так, відповідно до опитування, здійсненого на замовлення Центру «Нова Європа» в травні 2018 року, серед найчастіше обраних ознак успішної євроінтеграції – поліпшена транспортна інфраструктура. У цьому індикаторі область
мала гірші показники. Так, за кілометражем доріг, відремонтованих у 2014-2018 рр. Регіон опинився в п’ятірці аусайдерів (114,2 км).Регіон став беззаперечним лідером за кількістю кВт виробленої у 2018 році електроенергії (відновлювані джерела).Так, на території області розташовані одні з найпотужніших вітряних електростанцій в Україні – Ботієвська та Приморська ВЕС.Гарні показники область продемонструвала також за кількістю населення спроможних громад (ОТГ, міст обласного значення), посівши третє місце в рейтингу. Крім того, регіон в десятці лідерів за кількістю Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАПів).Щодо сфери «економічна інтеграція», то область опинилася посередині рейтингу.Регіон посів четверте місце за кількістю проектів, профінансованих Європейським інвестиційним банком та Європейським банком реконструкції  та розвитку, та обсягами їх фінансування.В той же час область увійшла в топ-10 за кількістю чинних підприємств з іноземним капіталом з країн-членів ЄС. Дещо гірший загальний результат Запорізька область має в секторі «комунікація євроінтеграції». Втім, регіон посів четверте місце за кількістю інформаційних кампаній щодо євроінтеграції (2014-2019 рр.). У той же час у секторі «освітня, наукова та культурна інтеграція» область серед лідерів за кількістю університетів,які взяли участь у програми Erasmus+ та інших навчальних програмах у 2018 році.Щодо сектору «ширше партнерство» область серед лідерів за кількістю консульств та почесних консульств держав-членів ЄС, місій або офісів місій. Зокрема, на території регіону діють Почесні консульства Австрії, Болгарії та Латвії.Найнижчій загальний результат Запорізька область продемонструвала у секторі n«гендерна рівність». Так, регіон опинився на передостанньому місці за різницею в середньомісячній оплаті праці чоловіків та жінок (за 2018 рік). З іншого боку, високу оцінку область отримала за частку жінок від загальної кількості голів ОТГ.        


   Існує певний список індикаторів, за яким вимірюється рейтинг європейської інтеграції областей. Виходячи з встановлених критеріїв, бали Запорізької області виглядають наступним чином:


- Економічна інтеграція: 22,02 бала з 50 максимальних;
- Інфраструктура: 12,64 з 27;
- Лояльна демократія і підзвітність: 17,45 з 34;
- Освітня, наукова та культурна інтеграція: 12,65 з 42;
- Екологічна та енергетична політика: 13,5 з 28;
- Гендерна рівність: 5,05 з 20;
- Комунікація євроінтеграції: 11,67 з 27;
- Більш широке партнерство: 6,59 з 20.










Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.