пʼятницю, 8 травня 2020 р.

Норвегія — скандинавська країна фіордів

Країна Північної Європи

Площа:323, 8 тис. км. 2

Створення держави: Єдина норвезька держава з окремих князівств була створена конунгом Гарольдом I прекрасноволосим наприкінці IX-XIY ст.
19.02. 1814 р. проголосила незалежність від Данії; незалежність від Швеції відновлена 7.06.1905 р.
Населення: 5 млн. 258 тис. осіб (на 1.01.2017 Статистика Норвегії)
Статус у відносинах з ЄС: член Шенгенської зони з 25.03.2001 р., член Європейського економічного простору (з 01. 01.1994 р.)
Статус в інших провідних міжнародних організаціях, союзах: співзасновник ООН (1945), співзасновник Ради Європи (1949), співзасновник НАТО (1949), співзасновник Північної Ради(1952), співзасновник ЄАВТ (1960), спвізасновник ОЕСР (1961)., спвізасновник ОБСЄ (1973), співзасновник СОТ (1995).
Столиця - Осло - 975 тис. осіб
Найбільші міста  - Берген - 225 тис., Ставангер / Санес - 213 тис.
Тронгейм - 177 тис.
Драммен - 115 тис.
Фредрікстд / Сарсборг - 109 тис. (на 1.01.2016 Статистика Норвегії)


                                                                             Прапор
            Державний прапор Норвегії, затверджений 13 липня 1821 року, являє собою прямокутне полотнище червоного кольору із синім скандинавським хрестом у білій облямівці. Центр хреста зміщено до древка. Дизайн прапора наслідує данський Даннеброг. Кольори прапора є поєднанням кольорів Данії та Швеції. Всі три кольори, використані у прапорі, символізують свободу (як на прапорах Франції, США, Британії, Нідерландів). Автором дизайну прапора Норвегії, затвердженого резолюцією норвезького парламенту в 1821 році, був парламентарій з Бергена Фредерік Мельцер. В Акті про прапор від 10 грудня 1898 року зазначені пропорції сучасного прапора: довжина — 22 одиниці; ширина — 16 одиниць; ширина синього хреста — 2 одиниці; ширина білого обрамлення хреста — 1 одиниця; відстань від древка до середини хреста — 8 одиниць.остору (з 01. 01.1994 р.)                                  

                                                               Державний герб Норвегії

 уперше з'явився близько 1200 року.

На гербі зображений золотий у червленому  полі коронований  лев святого Олафа. У передніх лапах лева, який повернутий на захід, затиснута бойова сокира.                              

                                                                               Гімн
          Державним гімном Норвегії слугує пісня «Так, ми любимо цей край» (норв. «Ja, vi elsker dette landet»), слова до якої написав Б'єрнстьєрне Б'єрнсон (1832−1910), мелодію — Рикард Нордрок. Гімн офіційно затверджено 1864 року. На додаток до національного гімну використовується королівський гімн «Пісня короля» (норв. "Kongesangen") на мелодію «Боже, бережи королеву!».                               
             Єдина норвезька держава з окремих князівств була створена конунгом Гарольдом I прекрасноволосим наприкінці IX-XIY ст.
19.02. 1814 р. проголосила незалежність від Данії; незалежність від Швеції відновлена 7.06.1905 р.       
             За формою державного устрою Норвегія — унітарна держава. У адміністративному відношенні територія Норвегії поділяється на 18 губерній «фюльке», у тому числі м. Осло, прирівняне до фюльке, які, в свою чергу, поділяються на 430 (01.01.2020: 356) сільських і міських комун.
        У кожній фюльке обирається місцева рада і діє призначуваний королем за поданням прем'єр-міністра губернатор.
 Норвегія - це гори, фіорди, водоспади, північне сяйво і білі ночі.
Фіорди
         Фіорд означає вузьку і глибоку морську затоку з високими крутими і скелястими берегам.
Фіорди з`явилися результаті відступу льодовика,  коли річкові долини і тектонічні западини заповнилися водою.
       Мабуть, фіорди - головна визначна пам'ятка Норвегії. Найбільш красиві з них знаходяться біля західного берега на північ від Бергена.  Величні і неповторні води фіордів врізаються в гори і утворюють вузькі, але глибоководні затоки.Согнефіорд — найдовший фіорд Норвегії.
 Гейрангерфіорд є одним із найменших, проте багатим на прекрасні види фіордом. Він простягається на 16 кілометрів углиб берега, і вздовж нього трапляються водоспади. Величні і неповторні води фіордів врізаються в гори і утворюють вузькі, але глибоководні затоки. А ще на території країни  безліч водоспадів. Юстедалсбреэн или Ю́стеда́лсбре — найбільший льодовик континентальної Європи Він розташований в норвезькому фюльке Сонг-ог-Фьюране.Площа цього величезного масиву льоду - 487 квадратних кілометри, а товщина досягає 400 метрів.  У 1991 році Юстедалсбреен був включений в однойменний національний парк. Льодовик підтримується не низькими температурами, а високим рівнем снігових опадів.


                                                                                Їжа

Крумкаке (бук. krumkake або krum kaka) — норвезьке хрустке вафельне печиво, яке виготовляється з борошна, масла, яєць, цукру та вершків.

 Лютефіск (норв. Lutefisk, швед. Lutfisk, дослівно риба лугом) — традиційна скандинавська рибна страва.
Для приготування сушену рибу замочують у лужному розчині каустичної соди або гідроксиду натрію (раніше використовували березову золу, що також має лужні властивості) на три доби, після чого вимочують кілька днів у чистій воді. Внаслідок хімічної реакції рибних білків з лугом риба набуває ніжної желеподібної консистенції і специфічного гострого запаху.
Надалі лютефіск підлягає тепловій обробці: кілька хвилин його варять у дуже солоній воді.

 Бруност (норв. Brunost, «коричневий сир»; у Швеції — швед. Mesost) — особливий сорт сиру, який виготовляється в Скандинавських країнах, зокрема Норвегії. Має коричневий колір і солодкавий смак.
Ідея виготовлення сиру бруност належить Анне Хов.


       Фольклорна музика Норвегії відома перш за все своїми епічними, ліричними, пастушачими, рибальськими піснями та баладами; інструментальними награшами — люарслотами. Народні музичні інструменти представлені духовими: сельє — різновид флейти, букегорн — козиний та прилар — бичачий ріг; струнними: гартингфеле — різновид скрипки. Норвезькі народні танці: халінг, спрингар та інші.

                                                       Е́двард Га́геруп Гріг
  
       Е́двард Га́геруп Гріг - єдиний скандинавський композітр, який   отримав світове визнання.Е́двард Га́геруп Гріг 15 червня 1843, Берген, Норвегія — 4 вересня 1907, там само) — норвезький композитор періоду романтизму, музичний діяч, піаніст, диригент, основоположник норвезької професійної композиторської школи.    Для багатьох його музика уособлює Норвегію.

         Найвідоміший представник норвезького експресіонізму Едвард Мунк. Його картина «Крик» стала візитівкою цього напрямку. Одним з найвидатніших норвезьких скульпторів вважається

          Густав Вігеланн (1869—1943), який створив велику кількість скульптур, що відображають людські відносини. Парк скульптур Вігеланна в Осло містить більше 200 скульптурних груп, що передають певний набір емоцій.
                                                                   Література
У  другій половині XIX століття головним літературним напрямом стає критичний реалізм. На цей час припадає розквіт творчості всесвітньовідомих норвезьких письменників, «Великої четвірки» (норв. De fire store — обійма)
 Генрік Ібсен, Б'єрнстьєрне Б'єрнсон, Юнас Льє, Александер Х'єланн.        

                                                                 Б'єрнстьєрне Б'єрнсон           
                                                                             (1832–1910)  
         Б'єрнстьєрне Б'єрнсон— норвезький письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури 1903 року.
 Б'єрнсона вважають одним із чотирьох великих норвезьких письменників,
решта три — Генрік Ібсен, Йонас Лі та Александр  Х'єлланн.
 Б'єрнсон написав слова норвезького національного гімну «Так, ми любимо цей край».
Ге́нрік                                                             Генрік  І́бсен
                                 (20 березня 1828, м. Шієн — 23 травня 1906, Крістіанія)
Норвезький драматург і поет, реалістичні і суперечливі п'єси якого революціонізували європейський театр (6 листопада 1833, Хокксунн — 5 липня 1908, Ставерн)

                                                                        Юнас Льє
— норвезький поет, драматург, прозаїк. У Норвегії початку XX століття Льє був найпопулярнішим письменником. Письменник закликав не співпереживати, а бути справедливими. Твори Юнаса Льє були перекладені майже на всі європейські мови.
       Роман «Засуджений до смертної кари» (1883) поставив письменника на один рівень з Б'єрнсоном та Ібсеном. 
                                                                        Сігрід Унсет
          Сігрід Унсет (20 травня 1882, Калундборг, Данія — 10 червня 1949, Ліллегаммер, Норвегія) — норвезька письменниця, лауреат Нобелівської премії 1928 року за «провідний для неї могутній опис життя Півночі в Середні віки». У 1912 році з-під пера Унсет виходить збірка «Знедолені», а в період з 20-го по 22-й рік вона досягає вершини своєї творчості — пише трилогію «Крістін, дочка Лавранса» («Вінець», «Хазяйка», «Хрест»).                  



                                                                               Кнут Га́мсун
                Норвезький письменник, що жив на межі XIX і XX століть (справжнє ім'я — Кнут Педерсен), лауреат Нобелівської премії з літератури за 1920 рік.
     Перший роман письменника «Голод» (1890), в якому оповідалося про молодого письменника-журналіста без постійної роботи, що заробляє на прожиття випадковими статтями й конає від голоду, відразу ввів Кнута в число знаних письменників.
     Гамсун написав понад 30 романів; повісті, п'єси, оповідання, публіцистичні книги, вірші. (4 серпня 1859 — 19 лютого 1952, Нергольм). 


                                                                         Ю Несбьо, Ю Несбо

                                                                  ( народ. 29 березня 1960, Осло, Норвегія) 
          Ю Несбьо— норвезький письменник, економічний оглядач, а також вокаліст та автор пісень поп/рок-групи Di Derre[en].Популярність йому принесли детективні романи про інспектора Гаррі Голе та дитячі книги про Доктора Проктора. Є володарем кількох літературних премій.
          Cтаном нa 2019 piк його твори перекладено 40 мовами, його книги продан накладом понад 33 мільони примірників у світі. Ю Несбьо, Ю Несбо ( народ. 29 березня 1960, Осло, Норвегія) — норвезький письменник, економічний оглядач, а також вокаліст та автор пісень поп/рок-групи Di Derre[en].Популярність йому принесли детективні романи про інспектора Гаррі Голе та дитячі книги про Доктора Проктора. Є володарем кількох літературних премій.
Cтаном нa 2019 piк його твори перекладено 40 мовами, його книги продан накладом понад 33 мільони примірників у світі.

                                                                 Ларс Собі Крістенсен
         Собі Крістенсен є автором ряду творів, збірників і п'єс, а також декількох сценаріїв до фільмів; але в першу чергу він відомий як автор розповідей і романів.
      Слава прийшла до письменника (в тому числі і за межами Норвегії), тільки в 1984 після публікації роману «Бітлз». Ще через декілька років вийшов роман «Герман». В 2001 року вийшов роман «Напівбрат», який був виданий тиражем понад 200 000 екземплярів і продається в 22 країнах світу.

Книги норвезьких письменників в Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці:


Об`єкти культурно-цивілізаційної спадщини
Урненська ставкіра (XII-XIII ст.)
старий портовий квартал Брюгген (XII-XIII ст.) та стара верф Бергена
щахтарське місто XYII ст.  Рерус
наскельні малюнки - петрогліфи 4200 - 5000 рр до н. е. в Альті
Вогайн - архіпелаг Вега норвезька частина геодезичної дуги Струве (4 пункти)
Фіорди Західної Норвегії - Гейтрангер-фіорд і Нейр`єр фіорд











 Джерела:

Країни світу і Україна : енциклопедія. – К,, 2017

2.   Вікіпендія
     












Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.