середу, 29 квітня 2020 р.

Данія. Південна "перлина" Скандинавії


      Да́нія  (офіційна назва Королі́вство Да́нія)  —скандинавська країна у Північній Європі. Данія - одна з найменших країн світу, займає територію площею 43 094 км², і має населення 5,43 млн осіб (2006).  Данія є суверенною державою, до складу якої входить дві автономні установчі землі в північній частині Атлантичного океану: Фарерські острови й найбільший у світі острів Гренландія. Країна складається з півострова Ютландія, архіпелагу, і 443 островів, 90 з яких є населеними.

Історичні факти
950 Гаральд Блютуф стає королем
965 Гаральд приймає хрещення і пізніше вимагає навернення усіх данців у християнство
1202 Вальдемар переможний: під час правління Вальдемара II Данське королівство стає виключно сильним, так як кордони розширюються до Ельби та Балтійського моря.
1219 Перше використання державного прапору Данії (Dannebrog), хоч у своему сучасному вигляді (білий хрест на червоному фоні) з`явився лише 150 років потому.
1332-1340 Внаслідок затратних війн, які були програні Данією, усі податки були передані кредиторам. Данська корона більш не отримує прибуток, і король не призначається.
1340 Вальдемару IV вдається відновити королівську владу.
1386 Велика ганзейська війна: 75 ганзейських міст нападають на данські замки на півдні країни.
1397 Кальмарськая унія, що поєднала Норвегію, Швецію та Данію.
1495 Надрукована перша данська книга - Данська хроніка у римах.
1520 Битва біля Стокгольму: Крістіан II стає королем Швеції та реанімує Кальмарський Союз, але, щоб поновити владу, він подавляє будь-яку потенційну опозицію.
1526 Фредерік I проголошує незалежність Данської церкви.
1536 Громадянська війна: Крістіан III вводить найману армію до Копенгагену, і громадяни залишають надію затвердитися у політичному сенсі. Реформація: державною церквою країни визнається лютеранська церква на чолі з королем.
1660 Данія відвойовує у Швеції острів Борнхолм; введення абсолютизму – спадкової монархії.
1663 Скандинавськая семирічна війна.
1801 Лорд Нельсон наносить поразку данцям у битві при Копенгагені.
1805 Народився Ганс Христиан Андерсен.
1814 Данія стає банкрутом та повинна поступитися Швеції Норвегією.
1848 Королем стає Фредерік VII.
1849 Фредерік VII підписує конституційний акт Данського королівства, що покінчив із абсолютизмом та проголосив демократію.

1864 Прусія та Австрія проголошують війну Данії, та протягом чотирьох днів данські війська вимушені здатися через воєнну перевагу супротивника.
1901Введення нового закону, згідно якого уряд не може протидіяти парламентській більшості.
1914 Початок Першої світової війни, Данія дотримується нейтралітету.
1915 Жінки отримують право голосу у парламенті.
1933 Проведення соціальної реформи, яка гарантує захищеність від безробіття, хвороби, старості. Медицина та притулки для старих стають безкоштовними.
1940 9 квітня Данія окупована нацистською Німеччиною.
1943 У жовтні більш ніж 7 000 данських євреїв попереджені про майбутній арешт нацистами та залишають країну через Скандинавію до нейтральної Швеції.
1945 4-5 березня нацистські війска здаються Великобританії.
1948 Данія приймає допомогу в рамках плану Маршалла як засіб відбудови економіки.
1949 Данія відмовляється від політики нейтралітету та доєднується до Організації Північно-Атлантичної Угоди (НАТО).
1951 Укладено Північний Союз між Данією, Норвегією, Швецією, Фінляндією та Ісландією.
1954 Данія вводить фінансову допомогу усім студентам, що дозволяє їм вчитися незалежно від  прибутків їх батьків.
1972 Королевою стає Маргарет II.
1973 Після проведення референдуму Данія вступає до Європейського Союзу (ЄС).
1992 За результатами референдуму Данія не приєднується до Маастрихтської Угоди.
1993 На новому референдумі Данія затверджує Маастрихтську Угоду з  4 особлививими поправками.


      Данія - одна з найстаріших країн Європи та найдавніше королівство у світі. В країні усього 85 міст і лише в трьох з них живе більше 100 тис.  (Копенгаген, Орхус, Оденсе).Згідно Конституції 1953 року  Данія - конституційна монархія, законодавчу влада має король и парламент (фолькетинг), виконавчу  - король.  Королева Данії  Маргрет II була коронована в квітні 1972 року. Вона представляє найстарішу монархію у Європі, яка сягає початку 900 року н.е. та короля вікінгів Горма. 
           Данія є членом Європейського Союзу з 1973 року; користуючись при тому низкою прав на неучасть; країна зберігає власну валюту — данську крону. Данія є однією із країн-засновників та членів НАТО. Північної Ради, Ради Європи, Організації Економічного Співтовариства та Розвитку та ООН; країна також є частиною Шенгенської зони
      Данська мова належить до північної підгрупи германських мов та має значне споріднення з іншими мовами скандинавських країн. Серед уславлених данських письменників не можна не згадати Ганса Христиана Андерсена), теолога та філософа Серена К`єркегора, предвісника сучасного екзістенціалізму, Карен Бліксен, з-під пера якої вишли книги "З Африки" та "Пир Бабетти".

       Копенга́ген — столиця та найбільше місто Данії, розташоване в Столичному регіоні на острові Зенландія і острові Амаер. Копенгаген — історичний центр країни. Перші згадки про місто датовані 1043  роком. Палац Амаліенборг служить будинком королівської пари взимку, в той час як в теплу пору року королівська родина проводять час в Літньому палаці в Марселісборзі або в літній резиденції королеви Грастим. В Копенгагені також є чудові давні   замки Кристиансборг і Русенборг.
     В центрі Копенгагену знаходиться Фолькетинг (датський парламент) і собор Вор Фрю Кирке   (церква Богоматері). Цікавим  є також  фонтан Гефіон, збудований наприкінці XIX століття. Його центром є скульптура богині родючості, яка поганяє чотирьох запряжених биків. За легендою, Гефіон - донька скандинавських богів Асів, якій король Швеції пообіцяв стільки землі, скільки вона зоре за одну ніч. Тоді богиня перетворила на биків чотирьох своїх синів і зорала величезну площу від моря до моря. Так, оповідає легенда, з’явився острів Зеландія і сама Данія.Фонтан Гефіон являє собою каскад із трьох ярусів. Кожен ярус викладений великими каменями, що символізують зорану богинею землю
          Поряд із міською ратушею розташована скульптура  всесвітньовідомого данського казкара Ганса Крістіана Андерсена. На Королівській набережній  встановлена  знаменита бронзова скульптура андерсенівської героїні Русалоньки , яка заввишки усього 1,25 м. і яка є символом Копенгагена . На округленому камені бронзова Русалонька  сидить із 1913 року.  Популярна визначна пам'ятка - планетарій Tycho Brahe. У Копенгагені також розташовані будинки кількох старих броварень, біржа і Brygghuset на Slotsholmen. Також можна  відвідати першу броварню Carlsberg і музей «Visit Carlsberg».
 Музеї
       В столиці Данії ви знайдете безліч цікавих музеїв . Музей Копенгагена (Міський музей Копенгагена) відображає історію міста від археологічних часів до наших днів. Є також Національний музей і Новий Карлсберг глиптотеке (Ny Carlsberg Glyptotek). Останній розташований в чудовому будинку недалеко від садів Тіволі та орієнтований на середземноморську культуру. Серед експонатів на Glypotek єгипетські саркофаги, статуї, а також представлене датське і французьке мистецтво 1900-х років.
         Також в Копенгагені ви знайдете значну колекцію художніх галерей і музеїв, серед яких; міський художній музей, музей Торвальдсена і колекція Хіршпрунга. Художня галерея Шарлотти - один з найбільших в Європі виставкових залів сучасного мистецтва. У парі миль на південь від міста знаходиться Музей сучасного мистецтва Arken. У Хумлебеке, на північ від міста, знаходиться всесвітньо відомий художній музей "Луїзіана" (Louisiana Museum of Modern Art).
      Державний музей мистецтв Копенгагена - найбільше в країні зібрання предметів образотворчого мистецтва з усієї Європи. Колекція музею охоплює період від раннього Відродження до сучасного мистецтва. Колекція була складена з приватних зібрань данських королів, але згодом передана у володіння всьому народу.
  
          Оборонний історичний Тойхусмузет показує датську військову історію з 1500-х років до наших днів. У музеї "Книга рекордів Гіннеса" відвідувачі можуть ознайомитися з божевільними і неймовірними світовими рекордами. 

       ХК Andersen Eventyrhuset. У цьому музеї ви можете згадати своє дитинство і послухати епізоди з казок «Гидке каченя» і «Маленька сірник». Крім того, можна відвідати кабінет автора і дізнатися більше про історію його життя.
       Білі скелі Менс Клінт - одна з яскравих природних пам'яток, що знаходяться на території Данії. Скелі розташовані на острові Мен, і їх довжина сягає кількох кілометрів. Близько 75 мільйонів років тому почали своє формування, шар за шаром, білі скелі. Під час льодовикового періоду за рахунок руху величезних льодовиків, почало рухатися морське дно, змістилося велику кількість вапняку, завдяки чому і утворилися скелі Менс Клінт. Формування ж їх було зроблено погодою і водою океану за тисячі років. Найвища точка скелі 128 метрів над рівнем моря. На скелях знаходиться велика кількість рідкісних рослин і дерев. На пляжах під білими скелями свого часу були знайдені скелети давно вимерлих тварин. Особливо прекрасні білі скелі на заході сонця. Це непередаване, захоплююче дух


                                  Фортеця Кронборг неподалік міста Гельсінгер.
       Замок Кронборг (1585 р.)У 2000 році замок було включено до списку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, як один із найбільш значущих замків епохи Відродження у Північній Європі.
       Замок  відомий тим, що саме в нього Шекспір "поселив" Гамлета - попри те, що події знаменитої драми розгортаються на століття раніше ніж побудовано цей замок. Трагедія Шекспіра - не вигадка драматурга, а переказ середньовічної легенди. У п’єсі Кронборг названий замком Ельсінор.фортеця  розташована у місці, де протока Ересунн між Данією та Швецією має  ширину  4 км. У часи, коли данія та швеція войували між собою, Кронборг мав важливе військово-стратегічне значення.
       Початок будівництва замку заклав король Ерік VII в 1420 році. На той час завданням Кронборга було збирання податей з торгових суден які проплиали повз замок А ще замок служив для запобігання постійної військової загрози з боку сусідньої Швеції. І з цим завданням він непогано справлявся завдяки міцним стінам, численному гарнізону і озброєння.
          В епоху правління короля Фредеріка II, замок був перебуован  спочатку голландським архітектором Ханс ван Песхеном (Hans van Paeschen), а потім голландським архітектором Антоні ван Опбергеном (Antonie van Opbergen). У 1785 році  завершилася  перебудова замку в стилі Ренесансу 
        Існує традиція: щороку на Іванов день в замок прибувають різні театральні трупи, щоб розповісти свою версію легендарного «Гамлета».
 З  1938 року зали замку  Кронборг стали відкриті для відвідування туристів. В наші дні замок Кронборг є королівською резиденцією, яка використовується  в урочистих цілях.
Музей вікінгів
         Тут виставлено близько 40 кораблів різних епох. З них п'ять судів належали вікінгам, в честь яких і названий музей, вони ж і складають велику цінність. Їх залишки були знайдені і підняті з дна в 1942 році. Вікінги 1000 років тому навантажили п'ять кораблів каменями і затопили їх, щоб закрити доступ від ворогів в Роскільд.

                                                              Парк «Леголенд» в Данії –

       Найбільший парк розваг в країні. Розважальний центр для туристів і місцевих жителів відкрився 50 років тому, в місті Біллунд  Зараз «Леголенд» в Біллунді відвідують до 2 млн осіб щорічно.Парк «Леголенд» в Біллунді займає площу 140 тис. Кв.м. Він розташовується недалеко від фабрики, що виробляє конструктори LEGO.
     Історія конструктора бере початок в 1932 році, коли Оле Кірк Крістіансен, столяр з міста Біллунд, створив дерев'яну іграшку. Свій конструктор він назвав LEGO - це похідне від двох данських слів: «leg» і «godt». Назва перекладається як «Грати добре». Свою унікальну форму кубики ЛЕГО придбали тільки в 1947 році. Популярність у всьому світі конструктор отримав в 50-60-і роки. 

       Джерела:
https://www.tourister.ru/world/europe/denmark https://www.ukrinform.ua/rubric-tourism/2760228-skandinavia-ocima-organizovanogo-turista-dania.html
 www. copenhagen.com
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%BD%D1%96%D1%8F
.https://www.tourister.ru/world/europe/denmark https://www.ukrinform.ua/rubric-tourism/2760228-skandinavia-ocima-organizovanogo-turista-dania.html

                                                           Фестивалі в Копенгагені
        У Копенгагені відбувається маса цікавих фестивалів і карнавалів, всі вони відзначаються з великим розмахом і привертають  велику кількість туристів. На початку липня в столицю Данії з'їжджаються любителі джазу.
          Музичний фестиваль, який відбувається  в серпні, також користується популярністю у меломанів і шанувальників народної музики. Багато мандрівників прагнуть потрапити в місто в період Різдвяних свят. Веселі вуличні вистави, ярмарки та розпродажі, велика кількість кулінарних шедеврів в місцевих ресторанчиках і кафе - в дні свята Копенгаген занурюється в атмосферу феєрії і торжества.

У вересні відбувається захід, присвячений блюзу, який також збирає безліч шанувальників жанру з усього світу. Copenhagen Blues Festival проходить в кінці вересня і початку жовтня, і включаючає  в себе виступи кращих блюзових артистів не тільки Данії, але і всього світу.

      Одним з найвідоміших фестивалів датської столиці є проводиться в кінці серпня Copenhagen Cooking -  гастрономічний фестиваль, в ході якого на центральних вулицях міста з'являється безліч прилавків, де кожен може спробувати традиційні данські страви, такі як суп з полуниці або будь-яке блюдо з риби. Вперше подібний захід було проведено в 2005 році, і з тих пір він став регулярним. Крім прилавків зі всілякими стравами, в місті з'являється і велика кількість фермерських ринків, де за низькою ціною можна придбати свіжу рибу, овочі, фрукти, молочні продукти і безліч інших товарів. Однією з головних визначних пам'яток кулінарного фестивалю є шмёребрёд. Це місцевий вид бутерброда, який кожен житель готує по своєму.  в дні проведення заходу на вулицях міста ви зможете зустріти більше двохсот різновидів даного бутерброду і навіть зможете спробувати приготувати власну версію.




Джерело    http://www.orangesmile.com/


http://www.orangesmile.com/destinations/copenhagen/traditions--2745636.htm



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.