вівторок, 15 вересня 2020 р.

15 вересня - Міжнародний день демократії

   8-го листопада 2007-го року Генеральна Асамблея ООН на 46-му пленарному засіданні ухвалила рішення щодо щорічного відзначення Міжнародного дня демократії, який встановила на 15-е вересня, що було виражено у відповідній резолюції № 62/7. До Міжнародного дня демократії підготовлена книжкова виставка "Демократія як ідеал і політична дійсність". Пропонуємо до вашої уваги також цікаві факти про становлення і розвиток демократії.

***Термін «демократія» з’явився у Стародавній Греції. Саме греки вперше поділили держави за такими формами правління: «один керівник – монархія», «перший, найкращий + сила, влада – аристократія» і «народне правління – демократія».

***Британський дослідницький центр EIU, який входить до журналу «Економіст», щороку визначає індекс демократії для країн світу. За останні роки найбільше падіння рівня демократії сталося в Італії, Туреччині та Росії. Натомість до першої трійки входять Норвегія, Ісландія та Швеція.

***Частина 2 ст. 5 Конституції України каже, що народ є носієм суверенітету та єдиним джерелом влади у нашій державі. Це – один із елементів вираження демократії.

*** У нашій країні три гілки влади: законодавча, виконавча та судова. Тут працює система стримувань і противаг: кожна гілка відповідає за свою сферу повноважень і не втручається у сферу іншої.

*** У демократичному суспільстві кожен має право висловити своє незадоволення проти влади у формі протесту (страйки, петиції, мітинги тощо). Хоч народ і делегує свої повноваження органам влади, він має право і впливати на рішення, що стосуються суспільного добробуту. Політичний плюралізм» означає, що різні соціальні групи мають можливість висловлювати власні позиції через своїх представників у політичних і громадських організаціях. Його відсутність означала би відсутність свободи вираження поглядів.

*** Вперше жінки отримали право голосувати у Новій Зеландії (у 1893 році). А от громадянки Саудівської Аравії отримали його аж у 2011 році. Швейцарія, до речі, наділила жінок таким правом аж у 1971-му році.*** Концепція плюралістичної демократії ґрунтується на врахуванні інтересів усіх соціальних верств. Її основними ознаками є відкритий характер ухвалення рішень через представницькі органи влади, конкуренція та взаємодія різних політичних сил.

***За даними за 2018 рік, парламенти країн світу вже на 24% складаються з жінок. Для порівняння: у 1995 тільки 11,3% парламентаріїв світу становили жінки. Ця цифра сильно зросла у 2008 році – аж на 18,3%




Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.