понеділок, 18 січня 2021 р.

15 січня День міжнародного визнання Хорватії

     15 січня 1992 року Хорватія була визнана як суверенна і незалежна держава усіма державами членами Європейського Союзу. До них також приєдналися Австрія, Болгарія, Канада, Угорщина, Мальта, Польща, Норвегія і Швейцарія. До цього Хорватію вже визнали Ісландія, Святий Престол і Сан-Марино, а також, тоді ще не визнані , Словенія, Литва, Україна, Латвія і Естонія. До кінця січня 1992 року Хорватія була визнана 44 країнами.



         Хорватія   з'явилася на картах світу лише в 1992 році, після того, як Югославія остаточно розпалася.Хорватія межує зі Словенією, Угорщиною, Сербією, Боснією і Герцеговиною, Чорногорією. Територія Хорватії охоплює, крім материкової частини, архіпелаг майже з 1185 островів, але тільки 66 з них заселені. Хорватія має площу 56 594 км² (26-е місце в Європі) і населення 4,28 млн, більшість з яких — католики. Суверенна держава Хорватія — парламентська республіка.

     Член Європейського Союзу, Організації Об'єднаних Націй, Ради Європи, НАТО, Світової організації торгівлі та засновник Середземноморського Союзу. Хорватію було прийнято в члени НАТО. 2005 році Хорватія подала заявку на вступ до ЄС, яку після тривалого залагодження необхідних питань і моніторингів задовольнили в червні 2011 року, відтак 1 липня 2013 року країна стала 28-м членом ЄС.  

    Ця країна входить в 15% найбільш відвідуваних туристами країн світу.  Традиційні хорватські мережива внесені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

   Хорватія ніколи не потрапляла в списки країн з високим рівнем екологічної небезпеки. Найчистіша питна вода жителям досі надходить по каналах суспільного водопостачання, і воду цю можна пити безбоязно З 2010 року в Загребі функціонує Музей розірваних стосунків, або «Музей розлучень".У хорватському місті Лудбрег на початку квітня проводиться фестиваль вина. В цей день в міських фонтанах всю воду замінюють на вино.У Хорватії свій є колізей, який багато вчених вважають прообразом його більш знаменитого римського аналога.

 Амфітеатр Пули або Пульський амфітіатр - пам`ятка давньоримської історії та архітектури, розташована у хорватському місті Пула.За своїми розмірами Пульський амфітеатр посідає 6-те місце серед подібних споруд.Вважається, що саме хорватський Колізей є прототипом римського, тому що значно перевершує його за віком.

Національна хорватська валюта Куна названа на честь  звірка куниці. В середні віки коричневі шкурки цієї тварини використовувалися в торгівлі замість грошей.

У річках і озерах Хорватії багато форелі, але ловити її забороняє закон.

Далматинські доги (або далматинці) родом з хорватської історичної області Далмації, де археологи вперше знайшли кераміку із зображенням плямистих собак.

Знаменитий серіал «Ігри престолів» знімався в Хорватії.

    Один з найпопулярніших хорватських сувенірів - подушечки, набиті гірською лавандою. На хорватському острові Хвар лаванда росте в ідеальних для неї умовах, і тому має особливо насичений аромат і цілющі властивості. 

В  хорватському Заврш'є стоїть і своя «Пізанська вежа» 22-метрова дзвіниця, яка відхиляється від осі на 40 см.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.