суботу, 2 січня 2021 р.

День Святого Сильвестра

 



Дата 31 грудня (західнохристиянські церкви)

2 січня (східнохристиянські церкви).31 грудня західні християни святкують День Святого Сильвестра. День святого Сильвестра став асоціюватися з новорічною ніччю з реформою григоріанського календаря в 1582 році, коли останній день року був визначений 31 грудня. Для багатьох нехристиян та нерелігійних людей у всьому світі останнім днем року за григоріанським календарем є просто новорічна ніч. Кінець року традиційно відзначається вражаючими гуляннями у всьому світі, і Європа, звичайно, не є винятком. У католицькому світі цей день також називають Святом Сильвестра, на честь Папи Римського Сильвестра I, який жив у IV столітті. Вважається, що він охрестив Костянтина, тим самим зробивши його першим римським імператором, який став християнином. Святий Сильвестр помер 31 грудня 335 року. Святий Сильвестр, також відомий як Папа Сильвестр I, був Папою Католицької Церкви в 4 столітті. Незважаючи на те, що він був єпископом Риму у важливий період історії Католицької Церкви, про нього чи його вчинки відомо дуже мало. Більшість історій життя святого Сильвестра є вигаданими. Однією  з найпопулярніших є легенда про те, що він вбиває дракона і воскрешає його жертв, тому святого часто зображують із вмираючим звіром. За правління Папи Римського Сильвестра I було побудовано декілька чудових християнських церков, серед яких  Латеранська базиліка, церква Санта-Кроче та стара базиліка Святого Петра.  Під час папства святого Сильвестра було сформульовано Нікейський символ віри, який читає переважна більшость християнських конфесій у світі.  Кажуть, що святий Сильвестр зцілив в ім’я Христа імператора Костянтина Великого від прокази.  Святого Сильвестра поховали 31 грудня в катакомбі Прісцилли.  Католицька церква святкує літургійне свято святого Сильвестра 31 грудня, в день, коли його останки були перенесені до катакомби Прісцилли в Римі. Це останній день календарного року, і через цей збіг обставин у деяких країнах новорічну ніч прийнято називати Сильвестром. Так називають новорічну ніч в Австрії, Боснії та Герцеговині, Хорватії, Чехії, Франції, Німеччині, Угорщині, Італії, Ліхтенштейні, Люксембурзі, Польщі, Словаччині, Словенії, Швейцарії та, як не дивно, Ізраїлі. У деяких країнах існують власні традиції  Дня святого Сильвестра, які мають принести удачу в наступному році. 

У столиці Австрії, Відні, люди вигулюють свиней на повідках, сподіваючись мати удачу на наступний рік. Багато християнських домогосподарств у Німеччині відзначають День Святого Сильвестра, практикуючи звичай Блейгіссен, використовуючи Сильвестерблі (Сильвестерський свинець),  Сильвестерблі розплавляють над полум'ям у старій ложці і опускають у миску з холодною водою; стан людини на наступний рік визначається формою свинцю.  Якщо свинець утворює кулю, удача котиться, тоді як форма зірки  означає щастя. Бельгія

Християни Бельгії вірять, що дівчина, яка не закінчить свою роботу до заходу сонця на День святого Сильвестра, не вийде заміж в наступному році.

Швейцарія

Вранці в день Святого Сильвестра діти християнської сім'ї змагаються між собою, хто зможе прокинутися раніше.  Чоловіки, протягом багатьох століть, вдягаються   як Silvesterklaus на День Святого Сильвестра. 



 


 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.